Entrecote na žaru poslužen s AVIKO Steak Fries pomfritom i domaćim umacima
AVIKO Steak Fries
4 entrecote odreska
Maslac sa začinskim biljem:
1/2 vezice od svakog začinskog bilja: peršin, vlasac i kopar
40 g mekog maslaca
1/2 žličice limunove korice
sol i papar
Pikantni umak od rajčice:
4 srednje, čvrste rajčice
4 jalapeno papričice
1 limun: sok i korica
100 g bijelog luka
15 g korijandera
prstohvat šećera
sol
Umak od sira:
300 ml mlijeka
20 g kukuruznog škroba
1 čili
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
120 g Cheddar sira i 120 g Edamera
sol
Unaprijed pripremite umake tako da budu dobro aromatizirani. Pomfrit pripremite prema uputama na pakiranju.
Maslac sa začinskim biljem:
1. Sitno nasjeckajte začinsko bilje.
2. Mutite maslac dok ne postane pjenast pa mu dodajte sjeckano začinsko bilje i limunovu koricu.
3. Dobro promiješajte, začinite solju i paprom te stavite u hladnjak.
Meso:
1. Premažite meso maslinovim uljem i pržite ga u tavi bez masti na jakoj vatri 1 minutu sa svake strane.
2. Zatim smanjite vatru i pržite još 2-3 minute.
3. Izvadite odreske iz tave, stavite na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom da odstoje kako bi zadržali sokove.
Pikantni umak od rajčice:
1. Oguljeni i tanko nasjeckani luk stavite u veliku zdjelu i dodajte mu limunov sok i naribanu koricu.
2. Zatim dodajte rajčice narezane na kockice.
3. Peršin operite i tanko narežite.
4. Izvadite sjemenke iz jalapeno papričice, tanko ju narežite i pomiješajte u zdjeli sa šećerom, lukom i rajčicom.
5. Začinite solju i sve dobro izmiješajte.
6. Posudu prekrijte folijom i stavite u hladnjak 3 sata prije posluživanja.
Umak od sira:
1. Cheddar i Edamer narežite na male kockice kako bi se lakše i brže otopili.
2. U loncu zagrijte maslinovo ulje i začinite ga nasjeckanom čili papričicom.
3. Dodajte mlijeko, kukuruzni škrob i sireve narezane na kockice te zagrijavajte na laganoj vatri dok se sirevi ne rastope.
Meso narežite na trakice, na njih dodajte maslac sa začinskim biljem i poslužite s porcijom pomfrita i umaka u odvojenim zdjelicama.
Dobar savjet:
Ako više volite dobro pečeni entrecote, povećajte vrijeme prženja za 1-2 minute. Zapamtite da se nakon prženja meso mora odmoriti nekoliko minuta. Za dekoraciju možete koristiti polovice limuna na žaru. Prije posluživanja svakako začinite krumpiriće i meso solju i paprom.