Odrezak s maslacom, ukiseljenim limunom, zelenom salatom i krumpirićima s majonezom i Zhougom
AVIKO Steak Fries
120 g maslaca (sobne teperature)
2-3 kriške ukiseljenog limuna
2 žlice Zhouga
2 žlice majoneze
prstohvat čili pahuljica
1-2 odreska
mješavina lisnatih salata
1/4 šalice maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna
sol po ukusu
1 režanj češnjaka
Zhoug:
2-3 jalapeno papričice
2-3 režnja češnjaka
1 vezica korijandera
1 čajna žličica kima
1/3 vezice svježe metvice
1/2 šalice maslinovog ulja
1/2 žličice kardamoma
sol po ukusu
Ekspresno ukiseljeni limuni:
3 komada većih limuna
50 g morske soli (po mogućnosti krupne)
topla voda
začini: 1/2 štapića cimeta, 1 komad kardamoma,
1 lovorov list, 2 pimenta
1. Pomiješajte maslac sa sitno sjeckanim ukiseljenim limunom, stavite ga na papir za pečenje i formirajte roladu. Ostavite je u hladnjaku da se ohladi.
2. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Krumpiriće stavite na papir za pečenje i pecite ih oko 20 minuta. Pomiješajte majonezu s 2-3 žlice zhouga. Pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom, malo soli po ukusu i protisnutim režnjem češnjaka. Pripremljeni preljev prelijte preko mješavine lisnatih salata neposredno prije posluživanja.
3. Kada su krumpirići gotovo spremni, počnite s pripremom odreska. Odrezak dobro natrljajte maslinovim uljem i solju. U međuvremenu zagrijte tavu od lijevanog željeza, dodajte 20 g maslaca, a zatim pržite odrezak 3-5 minuta sa svake strane (ovisno o debljini i željenom stupnju pečenja).
4. Izvadite odrezak iz tave, popaprite ga i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Na tanjur poslužite krumpiriće, salatu prelijte dressingom, stavite 2-3 žlice umaka na bazi majoneze u malu posudu, a zatim dodajte odrezak. Na meso stavite krišku maslaca s ukiseljenim limunom. Poslužite odmah.
Zhoug:
Stavite sve sastojke u blender i pomiješajte u glatku pastu.
Ekspresno ukiseljeni limuni:
Započnite temeljitim pranjem male staklenke, po mogućnosti kuhanjem u kipućoj vodi. Limune temeljito operite pod vrućom vodom. Iscijedite sok od 1/2 limuna, a zatim ih sve prerežite na polovice pa na tanke kriške. Pomiješajte vruću vodu sa soli i sokom. Stavite limune i začine u staklenku pa preko njih prelijte smjesu. Čvrsto zatvorite posudu i pričekajte 2-3 dana.