Shawarma s gljivama ili govedinom u pita kruhu s tahini umakom
AVIKO Super Crunch Zig Zag 750g
200 g bukovača
200 g gljiva
ili
1 kg govedine (po mogućnosti narezane pečene govedine - roast beef)
2 – 3 režnja češnjaka
1/4 šalice maslinovog ulja
sok od 1 limuna
1/4 šalice vinskog octa
začini: 1 čajna žličica sedam arapskih začina, 1/4 žličice cimeta, 1/2 žličice kima, 1/2 žličice korijandera, 1/2 žličice ljute paprike, sol i papar po ukusu
4 velike rajčice (ili cherry rajčice)
iceberg salata
1 velika glavica luka
3-4 žlice tahinija
svježi peršin
arapski pita-kruh, 2-4 komada
1. Izrežite govedinu ili gljive na trake od 1 centimetra. Pomiješajte češnjak, maslinovo ulje, vinski ocat, limunov sok i začine. Prelijte marinadu preko mesa ili gljiva, sve dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku najmanje 2-3 sata (po mogućnosti preko noći).
2. Nasjeckajte iceberg salatu, luk i peršin. Pomiješajte luk i peršin s tahinijem, solju i 7 začina (ako je tahini pregust, možete ga razrijediti malom količinom hladne vode). Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva, mesu/gljivama dodajte sjeckane rajčice, prekrijte aluminijskom folijom i pecite dok ne omekša - oko 20-25 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 10 minuta.
3. Na pola pečenja mesa/gljiva krumpiriće stavite na pladanj za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih oko 20 minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi.
4. Nakon pečenja izvadite meso/gljive i stavite ih u arapski kruh zajedno sa svim dodacima - zelenom salatom i pečenim rajčicama.